Något gammalt något nytt

Vi har nog alla sett bröllop på amerikanska filmer och fastnat för vissa av traditionerna som ständigt dyker upp. Vissa har blivit så vedertagna att det börjat smyga sig in även i de svenska bröllopen. För den yngre generationen är det en självklarhet att brudens far ska leda dottern nerför altargången och lämna över bruden till brudgummen. Men detta är en anglosaxisk tradition som inte funnits tidigare inom den svenska kyrkan. Men bruden vill ha det som bruden vill ha det – så det har blivit allt mer vanligt här också. Det samma gäller att brudgummen ska ha en best man. Även detta är en tradition som vi fått via filmer och tv-serier, och som fått sitt fäste i samband med Svenska bröllop.
Dock har traditionen med att man ska samla ihop något gammalt, något nytt, något lånat och något blått inte vunnit något fotfäste. Varför de två andra traditionerna fått sådant genomslag och inte detta är svårt att säga.
I denna tradition var det “gamla” ursprungligen ett strumpeband från en lyckligt gift kvinna – med tanken är att hennes lycka skulle föras vidare med det. Det “nya” stod för parets nya ljus och lyckliga framtid tillsammans. “Något lånat” var vanligen ett objekt från brudens familj och “något blått” kom från en gammal tradition där bruden skulle bära ett blått band i håret som en symbol för trohet.

Vill du läsa mer om bröllopstraditioner och bröllopsplanering inför ditt eget bröllop, så kan du gå in på www.brollopsassistenten.se.

Comments are closed.