Från projectoskope till Netflix

Från projectoskope till Netflix
Idag har de flesta flera olika sätt att se på rörlig bild. På datorn, på tv:n på mobilen, kanske med en projektor på väggen. För inte så länge sedan fanns bara tv:n. Och en och annan hade en projektor för 16 mm film hemma. Annars var det biografen som gällde. Och före 1950 var det bara biografen. Och före den 23 april 1896 fanns inte det alternativet heller. Det var nämligen då som Edison startade sin första kommersiella filmvisningslokal för allmänheten. Precis som de flesta av Edisons uppfinning var det inte han som först kom på dem. Han kom på en smidigare variant av dem som gick att massproducera och föra ut till massorna. Sedan tog han patent på dem och var rent juridiskt uppfinnare till fonografen (inspelat ljud), glödlampan och kinetoscope (rörlig bild).
Edisons team framställde filmkameran och Edisons anställde Fred Ott låtsas nysa och fick vara Edison Industries första filmskådespelare.
Filmer började produceras och 1893 kunde New Yorkbor gå och titta på dem.
I våra hem idag tittar vi på timme efter timme av inspelad film. Och de flesta av oss går omkring med en liten filmkamera i vår ficka. Det är inte så märkvärdigt längre. Men nu, liksom då, drar vårt filmtittande ström; och med tanke på hur mycket film vi konsumerar, så vill vi driva våra maskiner med billig el. Och billig el hittar du om du går in på http://www.elpris.biz. Här kan du hitta bästa elpriset just för dig.

Comments are closed.