Fotografen och Photoshop

Idag kan en fotograf knappast jobba utan Photoshop eller liknande bildredigeringsprogram. Men liknande bildredigeringsprogram är inte så vanligt då Photoshop under många år visat sig leverera de överlägset bästa programmen och har älskats av branschfolk – allt från superproffs till ambitiösa amatörer. Och det är få som inte använder någon form av redigeringsprogram idag då det mesta av all fotografering sker digitalt – och har du väl fotograferat digitalt så är det så oerhört mycket du kan göra i efterarbetet.
Det finns olika etiker inom fotobranschen som tampas om vad som är okej att göra i efterarbetet. En del håller en strikt linje och vill göra så lite som möjligt i efterarbetet. Ungefär det som man kan göra i ett mörkerrum vid analog framkallning är okej att göra. Beskära, ändra tonerna och visst färgarbete. Sedan finns det de som använder Photoshops fulla potential i en sprakande kavalkad av alla möjliga fotografiska tricks. En del jobbar konstnärligt och andra kommersiellt. Det kommersiella efterarbetet har ju länge kritiserats hårt då det bland annat innebär att manipulera bilderna så att smala modeller blir ännu smalare och skapar ett skönhetsideal som är omöjligt att leva upp till.
Den vanligaste etiken som används vid vanlig fotografering är därför att bara retuschera sådant som man hade kunnat åtgärda med enkla medel i verkligheten – med exempelvis smink.

När du redigerat klart din bild kan du spara ner den och ladda upp den direkt till något av de framkallningsföretag som du hittar på framkallningsexperten.se

 

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.