Det värdefullaste i vårt hem

Kanske skulle en del svara TV:n på frågan: ”Vad skulle du ta med dig ut om det började brinna i ditt hus” – för idag är nog TV:n det föremål i de flestas hus som används mest.
Tv:ns plats i våra vardagsrum har långsamt blivit viktigare och viktigare.
Även om tekniken kring tv-sändning har funnits enda sedan 30-talet var det inget som fick större genomslagskraft – framför allt inte i Sverige.
När Barbro ”Bang” Alving reste till Berlinolympiaden för Dagens Nyheters räkning 1936, skrev hon om de skrytsamma förevisningarna av televisionen. Då fick man gå in i särskilda, nedsläckta lokaler och titta på en liten flimrande fläck som var stor som en näsduk – långt där framme. Barbro Alving var måttligt imponerad.
Så det kanske fanns en orsak att fenomenet inte slog igenom då – tekniken var inte bra nog helt enkelt. Under de följande 20 åren blev dock tekniken bättre och i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958 gick Svensken man ur huse och köpte sig en televisionsapparat. Och för de riktigt motsträviga – som höll ut ytterligare 11 år – var det oemotståndligt att inte skaffa tv för att se månlandningen den 16 juli 1969.
Vid detta lag var tv:n definitivt var hems ägodel och vardagsrummet började bli ett tv-rum. Därifrån blev tv-apparaterna större, fick bättre ljud, bättre bild och blev plattare. Kanalerna blev fler och programmen fler.
Tur att det finns alternativ för billig el, annars hade man aldrig haft råd att se så mycket på tv. http://www.elavtal.biz.

Comments are closed.